22 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014-2016

H θητεία του υφιστάμενου Δ.Σ. ξεκίνησε, όταν συγκροτήθηκε σε σώμα τον Μαϊο του 2014 μετά την διενέργεια εκλογών και έως σήμερα, κλήθηκε να διαχειριστεί καταστάσεις  που ξεπερνούσαν τα στενά κλαδικά ζητήματα.

Το Δ.Σ. διαισθανόμενο τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, προχώρησε πρώτιστα σε κινήσεις που αποσκοπούσαν στην ανακούφιση των υποπρονομιούχων συναδέλφων και στην εγκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης προς όλα τα μέλη.

Για το σκοπό αυτό, υλοποίησε την:

- Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Ενίσχυσης Μηχανικών
Οργανώθηκε νέος λογαριασμός με διαχειριστή τον ταμία του Συλλόγου με σκοπό την άμεση ενίσχυση συναδέλφων σε ώρα ανάγκης μέσα από μια σταθερή συνδρομή μελών ή όταν σε κάποιο κοινωνικό γεγονός ζητείται κατάθεση χρημάτων. Για κάθε ενίσχυση προηγείται εισήγηση μέλους του Δ.Σ., ύστερα από έρευνα των συνθηκών διαβίωσης του μηχανικού και απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ήδη απέδωσε στην βοήθεια 3 συναδέλφων, με την απαραίτητη εμπιστευτικότητα που χρειάζεται, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για επέκταση του λογαριασμού και σε άλλες δραστηριότητες, όπως ελάφρυνση νέων συναδέλφων με διανομή μερίσματος, κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συναδέλφους, κ.α.

- Παροχή Νομικών Συμβούλων
Θεωρήσαμε πρόσφορο να παρέχουμε στα μέλη του Συλλόγου μια σταθερή νομική προστασία για οποιαδήποτε επαγγελματικό πρόβλημα στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, το Δ.Σ. μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και κατόπιν εξελεγκτικής διαδικασίας, επέλεξε τους δικηγόρους:
1.         Δουβόγιαννη – Μαρλαντή Γεωργία (τηλ. : 2721099159/6945391556)
2.         Λιόκουρα Αναστασία (τηλ. : 2721028370/6932904072)
3.         Μιχαλοπούλου Κλαίρη (τηλ. : 2721024540/6947684165)
4.         Μουζάκης Κωνσταντίνος (τηλ. : 2721025695/6974456600)
Όλοι οι παραπάνω δικηγόροι έχουν δεσμευτεί να συνεργάζονται, τόσο με τον ΣΥ.Μ.ΕΛ.Ε.Μ., όσο και με τα μέλη του ξεχωριστά, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και συμφέρουσες τιμές. Οι αμοιβές του είναι σύμφωνα με το Ν. 4205/2013 – ΦΕΚ 242/6.11.13 άρθρ. 7 παράρτημα 1 & 2 (σύμφωνα με τις αμοιβές των νομικών με τα τραπεζικά ιδρύματα), πλέον των κρατήσεων. Η παροχή συμβουλών είναι δωρεάν, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση αυτής.

-       Προνομιακές Συμφωνίες για Υπηρεσίες Ταχυμεταφοράς και Ασφαλιστικης Κάλυψης
Χρησιμοποιώντας την πληθυσμιακή δύναμη των μελών του, προχωρήσαμε σε προνομιακές συμφωνίες με Υπηρεσία Ταχυμεταφορών (ΕΛΤΑ Courier/πρακτορείο Ελένης Λίγγρη) ειδικά για τα μέλη και βολιδοσκοπήσαμε την Ασφαλιστική Αγορά σχετικά με την υλοποίηση ενός πακέτου κάλυψης ευθυνών συναδέλφων, για το οποίο απαιτήθηκε η συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού συνδρομών.

Παράλληλα, ο Σύλλογος προσπάθησε να συνδράμει και επαγγελματικά τα μέλη του, διεκδικώντας και επιτυγχάνοντας:

- Διάθεση ψηφιακού υλικού Υπηρεσιών Δόμησης
Με την συνεργασία της Υπηρεσίας Δόμησης Καλαμάτας διατέθηκαν στα μέλη ψηφιακοί δίσκοι με τα Σχέδια Πόλης, τα Ρ.Σ., τις Πράξεις Εφαρμογής, τις τροποποίησεις Σχεδίων και τα Σχέδια Οικισμών, ενώ παρόμοια αιτήματα έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης Πύλου-Νέστορος και σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

-       Ενημέρωση και εκπαίδευση
Μέσα σε αυτή την διετία, ο Σύλλογος εξέδωσε περίπου 100 ενημερώσεις και ανακοινώσεις, προσπαθώντας να καλύψει οποιοδήποτε επαγγελματικό θέμα αφορούσε τα μέλη και τον Σύλλογο, τοπικού και πανελληνίου ενδιαφέροντος. Διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε επιστημονικές ημερίδες επιμόρφωσης συναδέλφων με πιο πρόσφατη την ημερίδα   "Σχεδιάζοντας και Επισκευάζοντας Κατασκευές από Τοιχοποιία"

-       Δράσεις
Προχωρήσαμε σε πολλές συναντήσεις με τις Υπηρεσίες, τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας και με άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, για ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, θέματα δεοντολογίας και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και κοινωνικά αιτήματα που απαίτησαν την προσοχή μας, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του κλάδου.
Συμμετείχαμε στο δημόσιο διάλογο για νομοσχέδια του Υπουργείου σε δημόσια διαβούλευση, που αφορούσαν τον κλάδο μας.   
Προσπαθήσαμε σε κάθε δημόσια εμφάνιση μας  να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, παρά τις αντίξοες συνθήκες συμμετοχής και υποστήριξης.
Καυτηριάσαμε τα ¨κακώς κείμενα¨ της δημόσιας διοίκησης.
Καταγγείλαμε όποιο θέμα τέθηκε στο Δ.Σ. και το οποίο ερχόταν σε αντίθεση, ή προσέβαλε τα συμφέροντα των μελών μας από υπηρεσία, οργανισμό, ακόμα και από το ΤΕΕ.
Διοργανώσαμε κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων και παράλληλα συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν είτε από το ΤΕΕ, είται από αλλού (φορείς, συντονιστικό, κτλ.) και αφορούσαν τα συμφέροντα των μελών μας.    

-       Ομαδικές πρωτοβουλίες
Ακόμη, προσπαθήσαμε να ενδυναμώσουμε την γνωρίμια των μελών, υλοποιώντας  ιδίοις εξόδοις εκδρομές (τοξωτή γέφυρα Τσακώνας, Costa Navarino)
Επίσης, διοργανώσαμε το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Μηχανικών και επαναφέραμε το ετήσιο έθιμο κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Διοργανώσαμε, υλοποιήσαμε και έχουμε προγραμματίσει για τη νέα χρονιά σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε μαθητές σχολείων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την υγιεινή και ασφάλεια έργων και την αντισεισμική προστασία.

Προφανώς, όσο υπάρχουν ανασφάλιστοι συνάδελφοι και επαγγελματική αβεβαιότητα το έργο ενός Δ.Σ. παραμένει ημιτελές και ανολοκλήρωτο. Προσπαθήσαμε πάντως με κάθε ειλικρίνεια και διατηρώντας την επαγγελματική μας ευσυνειδησία, να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου, να επανοικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μελών και Δ.Σ., ώστε να ενδυναμωθεί το κύρος του Συλλόγου  και η ικανότητά του να διεκδικεί περισσότερα, και με εντιμότητα να σταθούμε αρωγοί σε κάθε αίτημα που περιέπεσε στην αντίληψή μας, με απόλυτη διαφάνεια μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ποτέ να επιδιώξουμε την προσωπική προβολή.

Το υφιστάμενο Δ.Σ. θα συνεχίσει να διεκδικεί και να αναζητά λύσεις για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας του, με στόχο τη δημιουργία παρακαταθήκης και την διατήρηση αυτής μέχρι την παράδοση στο επόμενο Δ.Σ.  


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ  ΚΑΜΑΡΙΝΑΚΗΣ        

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  / ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν λογοκρίνονται εφόσον έχουν κόσμιο και ευπρεπές λεξιλόγιο.
Ο σύλλογος δεν φέρει καμία ευθύνη για τα περιεχόμενα των σχολίων.